Om du har trädgårdsarbete som ditt stora intresse vill du kanske gå ett steg längre och arbeta professionellt inom detta. Hur mycket tjänar man som trädgårdsmästare? Vilken utbildning ska man välja och vilka arbetsuppgifter har en trädgårdsmästare? Det finns även andra jobb där du jobbar med växter, trädgård och blommor. Kanske vill du jobba som florist, trädgårdsarkitekt eller specialist inom ekologisk odling.

Lön och utbildning

En trädgårdsmästare jobbar som ledare vid en handelsträdgård eller parkanläggning. Den genomsnittliga lönen ligger på 25000 kronor men det kan variera beroende på arbetsuppgifter, utbildning och även efterfrågan. Du som ska välja linje på gymnasieskolan kan välja naturbruksgymnasiet med inriktning trädgård. Det finns även andra utbildningar och yrken inom trädgård och växter. Kanske vill du jobba med att skapa blomsterarrangemang. Då bör du gå en utbildning till florist vilken du kan hitta på en del hantverksgymnasium. Lönen ligger på omkring 24000 kronor. Du kan även jobba som hortonom. Denne arbetar mer som en konsult och ger råd angående förbättringar inom hur man driver upp plantor och hur man minimerar riskerna för skadedjur till exempel. Lönen för en hortonom är vanligen över 35000 kronor och utbildningen är en högskoleutbildning på fem år.

Hur mycket tjänar man som trädgårdsmästare?

Att starta eget som trädgårdsmästare

Istället för att arbeta som anställd kan du även starta eget inom trädgårdsskötsel. Du bör ha gedigen kunskap för att starta en handelsträdgård och om du inte har utbildning bör du dock ha erfarenhet inom yrket. Att utföra trädgårdsarbete åt privatpersoner är ett alternativ. Det finns många som inte har tid över till att arbeta i sin trädgård och du kan klippa gräsmattor, rensa ogräs och annat. Här gäller det förstås att skapa sig ett bra rykte och bygga upp en kundkrets.