Vill du göra din trädgård till något utöver det vanliga? Förutom att planera planteringen av blommorna så de matchar i färg och storlek kan du även dekorera din trädgård med olika trädgårdsdekorationer. Det finns en hel del att köpa på marknaden men med lite fantasi kan du även göra dina egna dekorationer. Även ute i naturen kan du hitta en hel del som du kan använda. Stenar och grenar kan bli till fantastiska stilleben. Läs vidare och inspireras till att skapa din egen personliga trädgård.

Tips på vad du kan köpa färdigt

Graverade stenar med texter som till exempel dill, persilja och basilika är snygga att placera där du har sått sådana fröer. De passar att ha både i krukor, planteringskragar eller där du har sått på friland. Betong gör sig väldigt snyggt i trädgården och det finns massor av betongskulpturer att välja på i handeln. Några exempel på dekorationer i betong är igelkottar i naturlig storlek, änglar eller kopior av grekiska gudinnor.

Ett fågelbad är snyggt att ha och dessutom skapar du ett rikt djurliv i din trädgård. För fåglarna är det skönt med ett härligt bad varma sommardagar. Du kan finna fågelbad i många olika material såsom gjutjärn, betong och granit. Du kan välja ett med fot eller ett som sätts på vägen på huset. Vintertid kan du använda fågelbadet som foderskål. Ett solur är en klassisk trädgårdsdekoration som har funnits länge.

Använd fantasin när du ska dekorera din trädgård

Gör det själv eller använd fantasin

Du behöver inte köpa nya saker för att dekorera din trädgård. Du kan använda sådant som redan finns hemma. Leta på vinden eller i källaren så hittar du säkert något. En gammal cykel som bilden visar är både originellt och snyggt. Gamla hinkar i zink är otroligt snygga att plantera blommor i. Kanske har du en gammal skottkärra stående? Den blir en perfekt trädgårdsdekoration med planterade sommarblommor eller jordgubbsplantor i.

Har du provat på att gjuta i betong? Det är lite kladdigt men det är inte svårt. Eftersom det är ett ganska stort projekt att blanda ihop betong och gjuta så är det lämpligt att samlas några stycken och hjälpas åt. Man kan göra massor av olika läckra saker såsom krukor, fat, gångstenar och fågelbad. Du kan till och med svepa en filt om en soffa eller bänk och dränka den i betong. Resultatet blir en snygg och ovanlig sittplats i trädgården. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan göra.

Vad ska man tänka på?

För att få ett snyggt resultat när du ska dekorera din trädgård är det några saker du ska tänka på. Mindre föremål som du använder som trädgårdsdekorationer är ganska lätta att flytta. Större och tyngre föremål, gångplattor och trädgårdsland flyttar man ju helst inte. Därför är det bra att rita en skiss innan du anlägger din trädgård för att på ett ungefär se hur det färdiga resultat kommer att bli. Planera även för vilka delar av trädgården du vill ha upplysta. Genom att lysa upp vissa partier av trädgården kan du dels njuta av den under längre tid och dels hålla inbrottstjuvarna på avstånd.